Blanšírování |
FLAMBOVÁNÍ- opalování pokrmů alkoholem
Flambování |
POŠÍROVÁNÍ- potravina se nechává na chvíli v horké vodě- teplota vody nesmí přesáhnout bod varu(nejčastěji se pošírují vejce)
AL DENTE- výraz, který označuje suroviny, které jsou uvařeny tak akorát- ani nedovařené, ani převařené(např. těstoviny)
Al dente(těstoviny) |
DRANŽÍROVÁNÍ- krájení, porcování
Dranžírování |
FONDÁN- cukrová hmota, slouží např. k potahování dortů
Fondán |
FRAPOVÁNÍ- chlazení
PANÝROVÁNÍ- obalování potravin v trojobalu nebo v těstíčku
GRATINOVÁNÍ- zapečení jídla zalitého omáčkou a posypaného strouhankou nebo sýrem
Gratinovaná zelenina |
NÁN- indické nasucho pečené placky z hladké mouky a jogurtu sypané mákem
Nán |
PASÍROVÁNÍ- rozmělnění potravin na hustou tekutinu nebo kaši, neboli prolisování skrz síto nebo rozmixování
Pasírování |
TOPINAMBUR- (= "židovské brambory")rostlina příbuzná slunečnici. K jídlu se používají hlízy s vodnatou dužino
Hlíza topinamburu |
Drezírování pomocí provázku |
GURMÁN- z francouzkého „le gourmand“ – velký jedlík, žravý člověk libující si v množství jídla.:D
GURMET- z francouzského „le gourmet“ – labužník vychutnávající kvalitu jídla, pochoutky :D
Gurmet |
Snad budete s pomocí tohoto článku zase o něco chytřejší a bude se Vám vařit lépe! :-)
FRAGOLA&LAMPONE
P.S. Obrázky nejsou naše, ale z Googlu!!!
Žádné komentáře:
Okomentovat